Serniki nie są moimi ulubiony ciastami pod względem
smaku, jednak uwielbiam je piec i modyfikować. Można je wykonywać na wiele
sposobów, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Dodatkowa rzecz, która
przemawia za częstym ich wykonywaniem jest to, że znikają w zawrotnym tempie
ustępując miejsca na stole kolejnym wypiekom. Z tym sernikiem nie było inaczej. Blaszka już stoi
pusta więc zabieram się za kolejny wypiek.
Spód:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 łyżeczki kawy
- 65 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru
- 1 jajko
- 4 łyżki mąki
- 28 podłużnych biszkoptów (na tortownicę o średnicy 23 cm)
Nasączenia
biszkoptów:
- 6 łyżek mocnej kawy
Masa serowa:
- 1 kg sera zmielonego trzykrotnie
- 250 g sera mascarpone
- 1 szklanka cukru
- budyń waniliowy w proszku
- 5 jajek
- szklanka śmietanki 30%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wierzch:
- 2 łyżki śmietany 30%
- 6 łyżek kawy
Spód:
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać, roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Zaparzyć kawę, ostudzić. Miękkie masło ucierać z cukrem przez około 8 minut, aż
będzie puszyste. W innej miseczce ubić jajko również przez 8 minut. Szpatułką
połączyć utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z przesianą mąką, a na
koniec z ubitym jajkiem oraz kawą. Gładką masę przełożyć do formy
wyłożonej papierem, wyrównać powierzchnię i ułożyć biszkopty, wciskając je do
połowy w masę. Wstawić do piekarnika, piec przez 15 minut.Ostudzić.
Biszkopty
nasączyć kawą za pomocą pędzelka.
Masa serowa:
Piekarnik
nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć ser razem z serem mascarpone i
budyniem. Ucierać mikserem przez około 2 – 3 minuty na niskich obrotach, aż
masa będzie gładka. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wbijać
kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym. Na koniec
zmiksować ze śmietanką i ekstraktem z wanilii. Masę delikatnie wylać na
spód, wyrównać powierzchnię i udekorować. Piec przez 15 minut w 175 stopniach,
następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze 90 minut, do
czasu aż masa serowa się zetnie.Wyłączyć piekarnik. Zostawić w nim sernik do
momentu całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
Kawę
wymieszać ze śmietanką. Delikatnie wykonać krople na nieupieczonym cieście,
tworząc nimi spiralę. Za pomocą wykałaczki, wykonując „spiralę po kroplach”,
powstaną serduszka.
SMACZNEGO
mmmhhhh ... pycha
OdpowiedzUsuńwiem czyja to łapcia ;)